Auton valojen tuunaus ja päivitys: trendit ja uutuudet

Auton tuunaukseen liittyvät jutut
Avatar
JukkaA
VCF Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 13.12.2005 21:30
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Auton valojen tuunaus ja päivitys: trendit ja uutuudet

Viesti Kirjoittaja JukkaA »

Auton valojen tuunaus ja päivitys: trendit ja uutuudet

Jos haluaisit muokata autosi ulkoasua radikaalisti, mutta voisit tehdä vain yhden asian, mitä tekisit? Hyvä vastaus olisi: uusisin valaistuksen. Auton sisä- ja ulkovalaistuksessa pienetkin muutokset voivat saada aikaan ihmeitä.

Katsotaanpa, mitä auton valaistuksessa voidaan tuunata ja muuttaa ja mitkä ovat viime vuosien tärkeimmät trendit ja uutuudet tällä saralla.

Auton valoista lyhyesti
Auton valaistusjärjestelmän tehtävänä on lyhyesti sanottuna parantaa kuljettajan näkyvyyttä ja auton havaittavuutta muiden kuljettajien silmissä. Valaistusjärjestelmä on osa auton sähköjärjestelmää, ja siihen kuuluvat auton sisä- ja ulkovalaistus.

Tärkeimmät auton ulkoiset valoyksiköt ovat:

Ajovalot. Ajovalojen tehtävänä on valaista ajokaistaa ja parantaa näkyvyyttä auton eteen. Ne tekevät autosta havaittavan vastaan- ja sivuilta tulevalle liikenteelle. Ajovaloihin kuuluvat lähi- tai kaukovalot. H4-valoissa kauko- ja lähivalot toteutetaan kahden hehkulangan avulla, H7-valoissa vain yhden. Ajovalot voivat olla halogeeni-, kaasupurkaus- (eli ksenon-) tai LED-käyttöisiä. Ne ovat auton kirkkaimmat valot, ja valon väri voi olla kellertävä tai valkoinen. Ajovalot ovat pakolliset ja Suomessa niiden on oltava jatkuvasti päällä ajon aikana. Sopivien polttimoiden valitseminen ei ole aina helppoa, mutta esimerkiksi Autodoc.fi neuvoo, mitkä ajovalot kannattaa valita.
Takavalot. Takavalot tekevät autosta helpommin havaittavan sen takana ajavalle liikenteelle. Takavalot ovat punaiset, ja ne ovat pakolliset.
Sumuvalot. Sumuvalojen käyttö on sallittua ainoastaan heikolla näkyvyydellä, kuten juuri sumuisella kelillä. Niitä voidaan käyttää lähivalojen sijaan, mikäli pysäköintivalot ovat samanaikaisesti päällä. Sumuvaloja on edessä ja takana. Edessä ne muodostavat kirkkaan valokeilan auton eteen. Takana sumuvalo on punainen. Etusumuvalot ovat vapaavalintaiset, mutta takana on oltava aina vähintään yksi sumuvalo.
Pysäköintivalot. Parkki- eli seisontavalot kytketään päälle, kun auto joudutaan esim. pysäyttämään tien laitaan. Pysäköintivaloina käytetään yleensä tavallisia ajovaloja, mutta myös erillisiä parkkivaloja on myynnissä vapaavalintaisina lisävarusteina.
Jarruvalot. Punaiset jarruvalot ovat pakolliset ajoneuvon molemmin puolin. Ne kytkeytyvät päälle jarrutuksen aikana ja varoittavat takana ajavia autoja vauhdin hidastumisesta. Jarruvalot ovat pakolliset.
Vilkut. Autossa on suuntavilkut, jotka osoittavat kääntymissuunnan. Jos molemmilla puolilla olevat suuntavilkut vilkkuvat samanaikaisesti, puhutaan hätävilkuista. Suuntavilkut ovat pakolliset.
Äärivalot. Joissain autoissa on äärivalot, jotka ilmaisevat auton leveyttä ja korkeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi BMW-autoista löytyvät ”enkelinsilmät”.
Lisävalot. Lisävaloilla tarkoitetaan ylimääräisiä, vapaavalintaisia valaisimia, joita voidaan asentaa auton keulaan tai katolle enintään kolme kappaletta.

Tärkeimmät auton sisäiset valoyksiköt ovat:

Sisävalo. Sisävalolla tarkoitetaan yleensä matkustamon etuosassa olevia valoja. Ennen sisävaloja ei suositeltu pidettäväksi päällä ajon aikana, mutta nykyautoissa ne harvemmin haittaavat kuljettajan näkyvyyttä ja ne on suunnattu niin, ettei valo heijastu tuulilasista. Autosta voi löytyä myös tarkasti kohdennettuja lukuvaloja, joita voi olla sekä etu- että takapenkkien kohdalla.
Kattovalo. Joissain autoissa voi olla erillinen kattovalaistus matkustamon katon keski- tai takaosassa.
Askelmavalo. Tätä valoa kutsutaan myös ovivaloksi, ja sen tarkoitus on helpottaa autoon nousemista ja sieltä poistumista.
Muut valot. Sisätilojen muuhun valaistukseen kuuluvat mm. kojelaudan alle, matkustamon reunoihin, keskikonsolin laidoille jne. asennettavat tunnelmavalonauhat. Ne ovat usein LED-käyttöisiä ja niitä on saatavilla eri väreissä.

Muutokset auton ulkovalaistukseen
Auton ulkovalaistuksesta säädetään laissa melko tarkasti, mutta joitakin muutoksia ulkovalaistukseen voi silti tehdä.

Ajovalojen osalta polttimon tyypin muuttaminen voi joskus olla sallittua, ja se voidaan tehdä ns. muunnossarjan avulla. Eräät halogeenikäyttöiset ajovalot on mahdollista korvata esim. LED-lampuilla ja E-hyväksyttyjen LED-polttimoiden määrä on kasvussa. Halogeenilamppujen vaihtaminen xenon-polttimoihin taas ei ole sallittua, mikäli umpiota ei ole hyväksytty xenon-käyttöön. On tärkeää varmistaa ennen uusien valojen hankkimista, että itse valot sekä asennustoimenpide ovat laillisia. Pelkkä se, että valoja myydään luotettavassa kaupassa ja ne on valmistanut tunnettu valmistaja, ei tarkoita että ne olisivat lailliset!

Lisävalojen suosio on kasvussa. Niiden asentamiseen liittyviä sääntöjä höllennettiin muutama vuosi sitten, minkä jälkeen varsinkin erilaisten LED-lisävalojen tarjonta ja myynti on lisääntynyt. Asennettavilla lisävaloilla on kuitenkin oltava asiaankuuluva E-hyväksyntä, eikä lisävalojen ja auton omien valojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla yli 100. Lisävaloja saa asentaa autoon enintään 3 kappaletta. Suosituimpia valotyyppejä ovat lisävalopaneelit, joissa lamppuja on yleensä ympyrän tai suorakaiteen muotoisessa muodostelmassa useita kappaleita.

Muutokset auton sisävalaistukseen
Tieliikennelain pykälässä 49 säädetään seuraavaa: ”Ajoneuvossa ei saa käyttää laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat eteenpäin punaista valoa eikä, ellei siitä erikseen toisin säädetä tai määrätä, laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat taaksepäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa”. Muita sääntöjä ajoneuvon sisäisiin valoihin liittyen ei juuri ole, kunhan ne eivät heikennä kuljettajan näkyvyyttä eivätkä häikäise tai muuten häiritse muita tienkäyttäjiä.

Erilaiset LED-valonauhat ovat erittäin suosittuja varsinkin tuunatuissa autoissa. Niillä voi saada auton matkustamoon todella coolin tunnelman. Valonauhoja myydään eri- tai monivärisinä ja erilaisilla näyttävillä valoefekteillä (esim. sykkivä, vilkkuva, jatkuvasti päällä oleva valo). Valonauhoja ostaessa on tärkeää perehtyä siihen, miten nauha toimii, miten se kiinnitetään ja miten se on suojattu. Myynnissä on paristoilla tai akulla toimia nauhoja, mutta myös valoja, jotka voidaan yhdistää auton sähköjärjestelmään. Kiinnityksen osalta on tärkeä varmistaa, että nauha on helppo kiinnittää sen tai auton ulkoasua pilaamatta. On tärkeää, että lamput ja sähköliitännät on suojattu kosteudelta; usein LED-valonauhoilla on läpinäkyvä muovikuori.

Mikä on juuri nyt in?
Nopean markkinakatsauksen perusteella erilaisten LED-valojen voittokulku jatkuu sekä auton ajovaloissa että vapaavalintaisissa valaisimissa. Etenkin huippumoderni, Škodan autoista löytyvä Matrix LED -ajovalojen matriisitoiminto herättää kiinnostusta, ja se yleistynee lähivuosina muissakin autoissa. Kiinnostavimpiin kansainvälisiin uutuuksiin kuuluvat esim. BMW i8- ja Audi R8 LMX -autoista löytyvät laservalot, uuden sukupolven OLED-valopaneelit ja säleikköihin kiinnitettävät valosarjat.

Lähteet:
https://www.autodoc.fi/info/mita-eroa-o ... lttimoilla
https://autokasikirja.fi/auton-valot/