Pistän joutessani romaania tulemaan viikonlopun askareistamme :
Todella pitkän tauon jälkeen palasi poika autollaan viikonlopuksi kotiin ja vaatimalla vaati että NYT tehdään ne jarrut kuntoon ja samalla kun nurkissa auton alla nyhrätään, pistetään joka nurkasta ne jouset ja pumputkin uusiksi.
Ei ollut mitään paniikkia vielä, eli mitään ei ollut tietääksemme rikki tms. Kunhan vain ne kuluvat osat piti uusia joka tapauksessa, kun viimeisessä huollossa sanoivat että noilla jarruilla et enää sitten seuraavaa leimausta läpäise.
Alusta sovittiin vaan uusittavan kun on 10 vuotta autolla ikää täynnä. Ja siinäkin aikeena ja haaveena toki oli pienoinen parannus ulkonäköön (madallus) ja toimintaan.
Toki yhtenä pointtina oli että poikani tekee nyt itse ja minä vanhempana ja ei enää niin notkeana opastan, mietin sivulla, valvon ja avustan ja tarkistan kaiken. Tekemällä itse hän nyt oppii paljon tuosta autostaan.
Osia olin jo talvella keräillyt nurkkiin pyörimään, mm Konin FSD iskarit ja Eibachin jouset löytyivät palstoilta järkirahaan. Sekä upouudet Brembon takajarrulevyt paloineen toiselta VW mieheltä hain jo aiemmin talvella pois pölyyntymästä. Motonetistä eilen tarttui puuttuvia työkaluja hakiessa matkaan myös etupäähän Brembon jarrulevyt ja tarvikepalat.
Aloitettiin takapäästä, kun luulin sen olevan helpompaa...

Nyhrättiin ja nysvättiin kyllä hyvä tovi, joka saat..n pultti ja mutteri oli ihan jumissa ja vaati järjettömästi voimaa ( ja kiroilua ) irrotakseen. Enkä siis omista kuin peruskäsityökalut ja hylsysarjat etc. Ei ole esim pulttipyssyä ( joka varmasti olisi ollut isoksi avuksi ) .
Ja toki sitten haettiin niitä puuttuvia työkalujakin...esim takajarrujen M14 XZN piti noutaa Motonetistä. No uudet etulevyt paloineen siis tarttui samalla reissulla kainaloon.
WD-40 olisi varmasti auttanut, jos sitä olisi ennakkoon älynnyt/ehtinyt/voinut sinne pultteihin suihkutella...nyt suihkittiin tehdessä ja toivottiin että ehtisi auttaa.
Irroitettiin myös se takaripustuksen peltitukivarsi tsydeemi ulkopäästään että saatiin tilaa toimia ja jousi ulos ilman puristimia.
Ja sitten niitä huomioita: Eka takanurkka auki ja kiskomaan osia ulos. Homma suhtkoht suoraviivaista toimintaa, kunhan saa ne pultit auki. Ja sitten vanha takajousikin irti kolostaan, ja prkl, sehän on alapäästään poikki ! No onneksi oli nuo uudet jo hankittu. Ja paikat kasaan uusin osin.
Toisessa takanurkassa ihmettelin paikkojen likaisuutta. No sehän selvisi kun iskin juuri lakatut kynteni kiinni vanhaan iskarin runkoon. Sehän on yltäpäältä töhnässä. Aavistelinkin heti että tuo pumppu on heittänyt mömmöt maantielle. Ja irroitettuani sen, huomasin näin olevankin. Koko runko ihan öljyssä ja savessa, ja ei vaimentanut liikettä enää juuri lainkaan. Onneksi oli nuo Konin FSD:t jo hankittu.
Tässä päässä autoa eniten aikaa meni jarrujen kanssa, ne jarrupaloja paikallaan pitävät pidikkeet/ kannakkeet, ne jotka on kiinni takapuolelta M14XZN kannalla....

Voi jehna että niiden kanssa painittiin ennenkuin ne avautui ! Koitettiin vaikka mitä konsteja, WD-40:tä runsaasti, eri työkaluja, asentoja, suuntia ja eripituisia varsia. Ei ne auenneet. Ei.

Kunnes alettiin sitten lounaan jälkeen käyttämään aivoja ja tekniikkaa apuna jatkuvan kiroilun sijaan. Vahva sopivan pituinen hylsysarjan varsi kiinni siihen XZN:ään, toinen samalla painaa sitä sisäänpäin varmistaen ettei avain muljahda irti kesken homman ja kakkosnelosta jousen yläkiinnikkeen ja akselin väiin estämään liikkumista ja sitten tunkilla ja sopivilla kakkosnelosen pätkillä hiljaa nostamaan ja HUPS, aikamme eri tavalla kikkailtuamme kaikki neljä antautui. Mutta kyllä niiden kanssa saatiinkin kulumaan aikaa. Voi hyvänen aika että oli haastavaa.
Loppu hyvin kaikki hyvin, takapää saatiin takaisin nippuun uusin iskarein, jousin, jarrulevyin ja paloin. Ja koeajon jälkeen todettiin kaiken jopa olevan paikallaan ja toimivankin OK.
Etupäässä sitten jatkettiin myöhemmin aloittaen kuskin puolen nurkasta ja se olikin paljon helpompaa. Siis pelkät jarrut tällä erää uusiutuu. Tämä kuskin kulma jo uusiutuikin, pelkääjän puolen jarrulevyt ja palat vaihtuu tänä aamuna.
Etupään iskareita ja jousia en halunnut nyt edes aloittaa, kun pelkään että menee koko hieno sunnuntai niiden kanssa tappeluun. Tai pahimmillaan jotain hajoaa ja emme saa sitä nippuun enää tänään ja poika ei pääse takaisin kouluunsa maanantaiksi. Tyydytään nyt siis vain jarruremppaan tuolla etupäässä. Jatketaan iskareiden ja jousien osalta ensi viikonloppuna.
Loppukommenttina, ilman vanhojen levyjen paksuuden mittaamisia, ihan silmämääräisesti katsottuna voin kyllä sanoa että todellakin oli aika tehdä tuo jarruremppa. Oli levyt ja palat edessä ja takana sen verran heikossa hapessa. Autolla siis on ikää se 10 vuotta ja matkaa taitettuna kohtapuoliin eka 100 tonnia.
Tuo etupään iskarien ja jousien vaihto, onko siinä jotain kikkoja ja niksejä joilla se olisi helpointa ja nopeinta tehdä? Ja onko syytä hankkia jo valmiiksi muutakin uutta osaa kuin pelkät jouset ja iskarit?
Olen monet opastukset nyt netistä lukenut ja katsonut JuuTuubista erinäisen määrän opastusvideoita ( hitto että se saadaan näyttämään helpolta ja ongelmattomalta ) Tartteeko ihan oikeasti purkaa se liki koko etuhässäkkä? Jopa vetoakseli ja pallonivelkin?
Ja mikä siellä keulan jousi/iskarien vaihdossa eniten vastustaa...että osaan varautua.
Toki nyt etupään jarrulevyjä ja paloja vaihtaessani kaikki tiukasti kiinni olevat ja kaikkien lukemieni ja näkemieni mukaan avattavaksi tulevat pultit ja mutterit uitan WD-40:llä. Jos nyt viikon saa imeytyä, ehkä ne sitten ensi viikonloppuna aukeaa helpommin kuin tuolla takapäässä.
Hämärästi muistan talvella jo asiaan hiukan etukäteen perehtyessäni nähneeni linkin/artikkelin, jossa puhuttiin ”lankku” metodista etupään osalta. Jossa muistikuvani mukaan ei paljon heebeleitä tieltä purettu pois, vaan avattiin etu Phersonin alapään kiristyspultti, raotettiin sitä pidikettä voimalla ja työnnettiin kakkosnelosen (taas) ja tunkin avulla jousen alapään kiinnikealustasta ylöspäin, jolloin phersoni irtosi alapään kiristyksestään.
Ja sitten käännettiin vain eturipustus syrjään/vinoon pois tieltä ja koko phersoni mahtui tulemaan ulos sellaisenaan kun yläpään vielä avattiin.
Onko tämä totta ? Tai edes teoriassa mahdollista tehdä noin ?
Ja tuo takapäässä oleva peltinen tukivarsi, johon jousikin alapäästään siis tukeutuu, sen avasimme vain ulkopäästään. Olisi tehnyt mieli nuo kokonaan irroittaa pois tieltä. Olisi saanut ne pestyä ja putsattua kunnolla, ja alkavat pintaruosteet rapsittua pois ja koko hässäkät uudestaan maalattua.
Mutta katseltuani sitä korin keskellä olevaa ripustusta ja varsinkin niitä epäkeskon näköisiä ”prikkoja” siinä keskellä olevassa kiinnityksessä niiden pulttien alla, iski pelko että noilla säädetään jotain rengaskulmia, enkä niihin sitten uskaltanut kajota lainkaan. Onko näin, että noista ne säätyy jotenkin ? Vai olisinko nekin voinut sen suurempia murehtimatta avata ja ne tukivarret irroittaa, putsata, kunnostaa ja maalata kuntoon ?
Ja olisiko esim nyt tuolla takapäässä samalla kun noita paikkoja auki revittiin, kannattanut uusia niitä pusliakin ?
Esim juurikin tämän kyseisen peltisen käikäleen molempiin päihin tulevat.
Edit : Eikä tässäkään vielä kaikki... nyt kun nuo alustan osat vaihtuu (osin jo vaihtuikin) Koni/Eibach setiksi, pitääkö nämä muutokset muutoskatsastaa ? Ja jos pitää, nyt hetikö ? Vai voiko odottaa kesällä tapahtuvaan normikatsastuksen ja hoitaa sen samalla kerralla ?
Kiitos kaikista vinkeistä jo etukäteen.