Karim wrote:Mitenköhän vasaralakka toimis noissa alahelmoissa?
Älä sinne mitään vasaralakkaa tai käläkäläpullo aineita ala ruiskuttamaan. Ei tule kestämään, oli kyseessä sitten helma- tai kylkilistat tai mitkä vaan muoviosat.
Luin tämän topicin kokonaan läpi ja ajattelin kirjoittaa hieman omaa näkemysta miten tuo listojen/muovien maalaus menee. En siis ole mikään ammattimaalari, mutta sen verta on ruiskua heiluttanut ja niitä hommia tehnyt, että paria autoa kelvannut näyttelyyn asti.
- Tietenkin parhaimpaan lopputulokseen pääsee jos listat on irti autosta. Tällöin ei tarvitse koko auto teippailla suojaan.
- Mikäli listat haluaa sileiksi, niin ne vaatii enemmän pohjatöitä. Osat pitää hioa sileiksi vähintään 320 karkeuteen (hiomapaperinkarkeus). Tuon hionommalla ei oikeastaan kannata, koska sitten heikentyy aineiden kiinnittymis kyky jatkovaiheissa.
-Jos haluaa jättää pinnan röpelöiseksi, niin sopivalla karhunkielellä huolellinen mataksi hiominen riittää.
-Osat kannattaa putsata erityisen tarkkaan rasvanpoistoaineella.
-Tämän jälkeen pintaan ruiskutetaan muovintartunta-aine. Tällä aineella muovinpinta tehdään ottavaisemmaksi maaleille sekä aine tekee maalista hieman elastisempaa. Tämä aine on se mikä mahdolistaa maalin pysymisen muovissa.
-Tämän jälkeen samalla ruiskutuskerralla osiin ruiskutetaan pohja- ja/tai hiontaväri.
*Pelkkäpohjaväri riittää jos pinta jätettään röpelöiseksi. Pohjavärillä pyritään vaan tasoittamaan mahdollisia sävyeroja pintavärissä, kun musta muovi voi vääristää. Jotkut ruikuttavat suoraan tartunta-aineen päälle ja sen huomaa.
*Kun pinta halutaan sileäksi pitää ruiskuttaa hiontamaali. Hiontamaalin kuivuttua se tietenkin hiotaan sileäksi hienolla hiomapaperilla, vähintään 500:lla. Hiontamaali pitää antaa kuivua kunnolla. Näin saadaan muovin "karvatkin" pois. Ns karvoja tulee aina kun muovia hiotaan. (Tämä vaihe nostaa maalauksen hintaa selvästi, lisää käsitöitä ja hiontamaali on aineena melko kallis.)
-Mikäli kappaleet jätetään röpelöiseksi voi pohjävärin kuivuttua kosketuskuivaksi. Ruiskuttaa sitten pintavärin ja lakan jos on kaksi komponenttimaali.
- Jos taas pinta halutaan sileäksi, niin pintavärin ja lakan ruiskutus onnistuu aiemmin selitetyn hiontavaiheen jälkeen. Ja tietenkin pitää normaalit pölyjen ja rasvojen poisto tehdä pinnoille.
Pintavärin maalauksesta en kirjoitakkaan, kun se ei poikea normaali maalauksesta. Sekä ei liity niinkään tuohon listojen maalinpysyvyyteen tai siihen onko pinta röpelöinen vai sileä.
Maalaako helmalistat vai ei on mielestäni täysin makuasia. Kyllä se maali siinä pysyy siinä missä muuallakin, mutta sehän siinä on että helmat saa kiveä kylkeensä aika rankasti ja lopulta se maalinpinta rikki menee.
Joku mainitsi täällä samassa kumin ja sen maalauksen. Kumin maalaus ei onnistu vaikka tekisi mitä.
Aika moinen eeppos tästä teksistä tuli, mutta toivottavasti selventää asiaa ja olisi apua jollekkin.